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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Caprinos e Ovinos. |
Data corrente: |
21/08/2002 |
Data da última atualização: |
01/07/2016 |
Autoria: |
OLIVEIRA, M. V. M. de; PEREZ, J. R. O.; ALVES, E. L.; MARTINS, A. R. V.; LANA, R. de P. |
Título: |
Avaliação da composição de cortes comerciais, componentes corporais e órgãos internos de cordeiros confinados e alimentados com dejetos de suínos. |
Ano de publicação: |
2002 |
Fonte/Imprenta: |
Revista Brasileira de Zootecnia, Viçosa, MG, v. 31, n. 3, supl. 0, p.1459-1468, maio/jun., 2002. |
DOI: |
http://dx.doi.org/10.1590/S1516-35982002000600018 |
Idioma: |
Português |
Conteúdo: |
Resumo: Foram utilizados 21 cordeiros, nove da raça Bergamácia e 12 Santa Inês, os quais permaneceram confinados individualmente por 75 dias, sendo alimentados com dietas contendo 24% de dejetos de suínos, na forma de biju (dejeto obtido pela raspagem e varredura do piso das baias de crescimento e terminação) ou DPS - dejeto peneirado seco (constituído pela parte sólida do material contido na lâmina d'água e da água de lavagem das baias, obtida através de peneiras de malha fina). Os dejetos de suínos não influenciaram a porcentagem de músculo, gordura e osso dos cortes analisados. Os cordeiros da raça Santa Inês apresentaram maior quantidade de músculo no pernil e maior área olho de lombo que os Bergamácia. Estes, no entanto, apresentaram maior proporção de gordura na paleta quando os cortes foram expressos em % do peso de cada corte. A dieta controle também propiciou maior área olho de lombo que a dieta com biju. Uma maior proporção de intestino delgado, expresso em % do peso aparelho digestivo, foi verificada nos animais que receberam a dieta controle em relação aos que receberam DPS. Os cordeiros Santa Inês apresentaram maior peso da traquéia, quando esta variável foi expressa em kg do órgão e em % do peso vazio; já os Bergamácia apresentaram maior quantidade de pele, quando esta foi expressa como % do peso vazio. Conclui-se que a utilização de dejetos de suínos não afeta a composição dos cortes comerciais, os pesos dos componentes corporais e os órgãos internos.
[Evaluation of Commercial Joint, Body Components and Internal Organs of Confined Lambs and Fed with Swine Wastes].
Abstract: Twenty-one lambs were used, nine of the Bergamácia and 12 Santa Inês breed, were confined individually for 75 days, and fed diets containing 24% of swine wastes, in the form of biju (obtained by the scratching and sweeping of the floor of the growth and termination stalls) or DSW - dry sifted wastes (constituted by the solid part of the material contained of the water of wash of the stalls, obtained through sieves of fine mesh). There was no diet effect in the percentage of muscle, fat and bone of the analyzed cuts. The Santa Inês lambs showed larger amount of muscle in the ham and a larger loin eye area that Bergamácia; these however showed a larger fat proportion in the whole shoulder when the joints were expressed in % of the weight of each joint. The diet controls also propitiated one larger loin eye area that the diet with biju. A larger proportion of small intestine, expressed in % weight of the digestive system, was verified in the animals fed with the diets controls in relation those fed whit DPS. The lambs of the Santa Inês breed showed larger weight of the windpipe, when this parameter was expressed in kg and in % of the empty weight; already the Bergamácia presented larger amount of skin, when this was expressed as % of the empty weight. It is concluded that the use of swine wastes doesn't affect the composition of the commercial joints, weights of body components and internal organs. MenosResumo: Foram utilizados 21 cordeiros, nove da raça Bergamácia e 12 Santa Inês, os quais permaneceram confinados individualmente por 75 dias, sendo alimentados com dietas contendo 24% de dejetos de suínos, na forma de biju (dejeto obtido pela raspagem e varredura do piso das baias de crescimento e terminação) ou DPS - dejeto peneirado seco (constituído pela parte sólida do material contido na lâmina d'água e da água de lavagem das baias, obtida através de peneiras de malha fina). Os dejetos de suínos não influenciaram a porcentagem de músculo, gordura e osso dos cortes analisados. Os cordeiros da raça Santa Inês apresentaram maior quantidade de músculo no pernil e maior área olho de lombo que os Bergamácia. Estes, no entanto, apresentaram maior proporção de gordura na paleta quando os cortes foram expressos em % do peso de cada corte. A dieta controle também propiciou maior área olho de lombo que a dieta com biju. Uma maior proporção de intestino delgado, expresso em % do peso aparelho digestivo, foi verificada nos animais que receberam a dieta controle em relação aos que receberam DPS. Os cordeiros Santa Inês apresentaram maior peso da traquéia, quando esta variável foi expressa em kg do órgão e em % do peso vazio; já os Bergamácia apresentaram maior quantidade de pele, quando esta foi expressa como % do peso vazio. Conclui-se que a utilização de dejetos de suínos não afeta a composição dos cortes comerciais, os pesos dos componentes corporais e os órgãos internos.
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Palavras-Chave: |
Bergamacia; Cordeiro em confinamento; Corte comercial; Dejeto de suino; Raca Santa Ines. |
Thesagro: |
Carne; Gordura; Músculo; Osso; Ovino. |
Categoria do assunto: |
-- |
Marc: |
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Registro original: |
Embrapa Caprinos e Ovinos (CNPC) |
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Biblioteca |
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Classificação |
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Registro |
Volume |
Status |
URL |
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Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Agricultura Digital; Embrapa Pecuária Sudeste. |
Data corrente: |
14/08/2020 |
Data da última atualização: |
10/09/2020 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Circulação/Nível: |
A - 1 |
Autoria: |
LIMA, A. O. de; KOLTES, J. E.; DINIZ, W. J. S.; OLIVEIRA, P. S. N. de; CESAR, A. S. M.; TIZIOTO, P. L.; AFONSO, J.; SOUZA, M. de S.; PETRINI, J.; ROCHA, M. I. P.; CARDOSO, T. F.; ZERLOTINI NETO, A.; COUTINHO, L. L.; MOURÃO, G. B.; REGITANO, L. C. de A. |
Afiliação: |
ANDRESSA O. DE LIMA, UFSCar; JAMES E. KOLTES, Iowa State University; WELLISON J. S. DINIZ, UFSCar; PRISCILA S. N. DE OLIVEIRA; ALINE S. M. CESAR, Esalq/USP; POLYANA C. TIZIOTO, NGS Genomic Solution; JULIANA AFONSO, UFSCar; MARCELA M. DE SOUZA, Iowa State University; JULIANA PETRINI, UNIFAL; MARINA I. P. ROCHA, UFSCar; TAINÃ F. CARDOSO; ADHEMAR ZERLOTINI NETO, CNPTIA; LUIZ L. COUTINHO, Esalq/USP; GERSON B. MOURÃO, Esalq/USP; LUCIANA CORREIA DE ALMEIDA REGITANO, CPPSE. |
Título: |
Potential biomarkers for feed efficiency-related traits in nelore cattle identified by co-expression network and integrative genomics analyses. |
Ano de publicação: |
2020 |
Fonte/Imprenta: |
Frontiers in Genetics, v. 11, p. 1-14, Mar. 2020. |
DOI: |
https://doi.org/10.3389/fgene.2020.00189 |
Idioma: |
Inglês |
Notas: |
Article 189. Na publicação: Luciana C. A. Regitano. |
Conteúdo: |
Feed efficiency helps to reduce environmental impacts from livestock production, improving beef cattle profitability. We identified potential biomarkers (hub genes) for feed efficiency, by applying co-expression analysis in Longissimus thoracis RNA-Seq data from 180 Nelore steers. Six co-expression modules were associated with six feed efficiency-related traits (p-value ≤ 0.05). Within these modules, 391 hub genes were enriched for pathways as protein synthesis, muscle growth, and immune response. Trait-associated transcription factors (TFs) ELF1, ELK3, ETS1, FLI1, and TCF4, were identified with binding sites in at least one hub gene. Gene expression of CCDC80, FBLN5, SERPINF1, and OGN was associated with multiple feed efficiency-related traits (FDR ≤ 0.05) and were previously related to glucose homeostasis, oxidative stress, fat mass, and osteoblastogenesis, respectively. Potential regulatory elements were identified, integrating the hub genes with previous studies from our research group, such as the putative cis-regulatory elements (eQTLs) inferred as affecting the PCDH18 and SPARCL1 hub genes related to immune system and adipogenesis, respectively. Therefore, our analyses contribute to a better understanding of the biological mechanisms underlying feed efficiency in bovine and the hub genes disclosed can be used as biomarkers for feed efficiency-related traits in Nelore cattle. |
Palavras-Chave: |
Biomarcadores; Expressão gênica; Feed efficiency; Hub genes; Longissimus thoracis; Systems biology; WGCNA. |
Thesagro: |
Bos Indicus. |
Thesaurus NAL: |
Gene expression. |
Categoria do assunto: |
-- G Melhoramento Genético |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/215312/1/AP-Potential-biomarkers-2020.pdf
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Marc: |
LEADER 02711naa a2200421 a 4500 001 2124356 005 2020-09-10 008 2020 bl uuuu u00u1 u #d 024 7 $ahttps://doi.org/10.3389/fgene.2020.00189$2DOI 100 1 $aLIMA, A. O. de 245 $aPotential biomarkers for feed efficiency-related traits in nelore cattle identified by co-expression network and integrative genomics analyses.$h[electronic resource] 260 $c2020 500 $aArticle 189. Na publicação: Luciana C. A. Regitano. 520 $aFeed efficiency helps to reduce environmental impacts from livestock production, improving beef cattle profitability. We identified potential biomarkers (hub genes) for feed efficiency, by applying co-expression analysis in Longissimus thoracis RNA-Seq data from 180 Nelore steers. Six co-expression modules were associated with six feed efficiency-related traits (p-value ≤ 0.05). Within these modules, 391 hub genes were enriched for pathways as protein synthesis, muscle growth, and immune response. Trait-associated transcription factors (TFs) ELF1, ELK3, ETS1, FLI1, and TCF4, were identified with binding sites in at least one hub gene. Gene expression of CCDC80, FBLN5, SERPINF1, and OGN was associated with multiple feed efficiency-related traits (FDR ≤ 0.05) and were previously related to glucose homeostasis, oxidative stress, fat mass, and osteoblastogenesis, respectively. Potential regulatory elements were identified, integrating the hub genes with previous studies from our research group, such as the putative cis-regulatory elements (eQTLs) inferred as affecting the PCDH18 and SPARCL1 hub genes related to immune system and adipogenesis, respectively. Therefore, our analyses contribute to a better understanding of the biological mechanisms underlying feed efficiency in bovine and the hub genes disclosed can be used as biomarkers for feed efficiency-related traits in Nelore cattle. 650 $aGene expression 650 $aBos Indicus 653 $aBiomarcadores 653 $aExpressão gênica 653 $aFeed efficiency 653 $aHub genes 653 $aLongissimus thoracis 653 $aSystems biology 653 $aWGCNA 700 1 $aKOLTES, J. E. 700 1 $aDINIZ, W. J. S. 700 1 $aOLIVEIRA, P. S. N. de 700 1 $aCESAR, A. S. M. 700 1 $aTIZIOTO, P. L. 700 1 $aAFONSO, J. 700 1 $aSOUZA, M. de S. 700 1 $aPETRINI, J. 700 1 $aROCHA, M. I. P. 700 1 $aCARDOSO, T. F. 700 1 $aZERLOTINI NETO, A. 700 1 $aCOUTINHO, L. L. 700 1 $aMOURÃO, G. B. 700 1 $aREGITANO, L. C. de A. 773 $tFrontiers in Genetics$gv. 11, p. 1-14, Mar. 2020.
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Registro original: |
Embrapa Agricultura Digital (CNPTIA) |
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